ICM

 

Fent visibles els microorganismes del mar i el seu potencial biotecnològic

Activitat: creix els teus propis microbis marins

El mar es ple de microbis que son importants per la vida del Planeta, encara que ningú els pot veure. L’estudi d’aquests microorganismes comença per fer-los visibles, ja sigui directament amb el microscopi, fent-los créixer en plaques de cultiu, o esperar que hi hagin grans concentracions que facin canviar el color de l’aigua.

Mitjançant la biologia molecular i les seves eines podem saber com de diversos són i si contenen gens que codifiquen per productes o per processos que tal volta siguin útils per la humanitat. El seu potencial biotecnològic és molt gran perquè molts d’aquests processos i productes són nous, a ells els permeten desenvolupar-se en ambients extrems, i gràcies a la biotecnologia nosaltres podem arribar a fer-los útils.

 

Desxifrant la complexitat de l’organisme: del laboratori al plat

Activitats: 

1. Vols crear el teu “peix a la carta”?
2. Segueix el camí del l’embrió de peix

L’aqüicultura és un àrea estratègica per a l’economia mundial. L’ús d’eines biotecnològiques i l’augment dels recursos genòmics ha potenciat enormement el desenvolupament del sector. L’estudi de les bases moleculars que governen processos com el creixement, la immunologia, la nutrició o la reproducció ha donat lloc a la millora en el cultiu de diverses espècies. És un exemple clar de com estudis de ciència bàsica es poden extrapolar a la societat generant, en aquest cas, una font d’alimentació segura per al consumidor. L’aposta pel desenvolupament d’una aqüicultura mediambientalment sostenible és una necessitat que té en el laboratori al seu major aliat.